Categorieën
Forest Bathing Nederland Nieuws

Kennen jullie het verhaal van John Edmonstone

Bomen over bosbadderen #2

Kennen jullie het verhaal van John Edmonstone, een leraar van Charles Darwin?  Hij begon zijn leven als tot slaaf gemaakte en eindigde als docent van onder meer de jonge Charles.

Veel weten we niet over het persoonlijke leven van John Edmonstone, wel dat hij een diepgaande kennis had omtrent flora en fauna van Guyana, taxidermist en universitair docent.  Pas omstreeks zijn veertigste levensjaar werd de voormalig tot slaaf gemaakte in 1817 bevrijdt via de Slave Trade Act van 1807. Daarna leefde hij in Edinburgh en gaf taxidermie les aan studenten waaronder de jonge Darwin in het museum. Hij inspireerde Darwin met zijn verhalen over al het leven in de  tropen.

Geschiedkundige kennis over dat mensen van kleur belangrijk werk in en met de natuur hebben gedaan is belangrijk. Natuur is er voor iedereen.  Ook  hier in Nederland.