Categorieën
Forest Bathing Nederland Nieuws

Bosbad bij de mollendans

Weet je wat de mollendans is? Nee, natuurlijk niet. Dat wist ik ook niet totdat ik van de nationale mollentelling had gehoord. Die begint vandaag en duurt een week. En laat de mollendans nu een perfecte winterse aanleiding zijn om te bosbadderen. Dus hup, de deur uit en naar de besneeuwde velden.

Met dit weer zie je natuurlijk geen mol lopen. Maar de hopen donkere aarde in de sneeuw, zijn niet te missen. De molshopen hopen vormen lange golvende lijnen en cirkels over de velden. Vandaar het woord mollendans. De mollenman graaft deze ondergrondse pirouettes omdat rond Valentijnsdag zijn romantische tijd aanbreekt en hij op zoek gaat naar de meiden. Hartje februari blijkt dus een ideaal tijdstip van de vlinderstichting om ons op te roepen tot mollentelling. Bovendien  gaan alle mollen dieper graven als het vriest.  Daardoor komen er nieuwe hoge molshopen. Dat is omdat alles wat hij lekker vindt, wormen larven enzovoort, nu ook dieper gaat. Hij gaat zijn maaltijd achterna en wij zien de sporen van wat er diep onder de grond leeft.

Voor ons is de mollentelling ook een mooie aanleiding om erop uit te trekken en heerlijk te gaan bosbadden in de natuur. Blijf daarbij eens staan bij een molshoop.

Voel de aarde en sta erbij stil van hoe diep deze aarde komt. Voel de hardheid van de scheiding door de harde grond. Dat is niet altijd zo. De Mol herinnert je eraan dat er naast bevroren aarde ook zachtheid is, de dans, de wens om te ontmoeten, zij het kortstondig, want mollendames houden wel van seks maar niet van gezelschap. Dus juist hier en nu, op dit moment waar alles dood en bevroren lijkt, is er volop leven wat zo zijns weegs gaat onder je voeten.

Vergeet niet de mollenhopen te tellen en  daarna door te geven aan de Vlinderstichting