Categorieën
Nieuws Weten

Luisteren naar stilte

Wanneer hoorde je voor het laatst geen door mensen voortgebracht geluid?  Er is een goede kans dat je tijdens de recente lockdown voor het eerst in lange tijd bewust werd van de stilte. Het is een zeldzame ervaring. Waarschijnlijk zal zo’n negentig procent van de kinderen nooit natuurlijke stilte in hun leven ervaren.  We worden allen regelmatig blootgesteld aan het lawaai van snelwegen, luchtverkeer en machines. Het is zo alomtegenwoordig dat we het nauwelijks nog opmerken, – maar dat betekent niet dat het goed is. Blootstelling aan onophoudelijk geluid eist zijn tol. Het kan leiden tot hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, slaapstoornissen, concentratie problemen, tinnitus en zelfs een lager geboortegewicht van nieuwgeborenen. Het schaadt ook de wilde dieren, zo verdrijft lawaai hele vogelpopulaties omdat omdat ze niet meer goed genoeg kunnen horen om te communiceren of te jagen.

Gordon Hempton is een Amerikaanse akoestische ecoloog die al jarenlang over de wereld reist op zoek naar de zeldzaamste geluiden. Geluidendie alleen kunnen worden gewaardeerd bij afwezigheid van door de mens gemaakt geluid. Deze man heeft de missie om oases van stilte te creëren waar mensen de mogelijkheid hebben om lawaai te ontsnappen en de waarde van stilte opnieuw te leren. Nu is hij begonnen aan Quiet Parks International  (QPI), de stichting heeft het ambitieuze doel heeft om enkele van de rustigste plaatsen op aarde te identificeren en hen te certificeren in een poging om ze te behouden voor toekomstige generaties. Hempton’s team heeft tot nu toe 260 rustige plaatsen over de hele wereld geïdentificeerd en tot stil park benoemed

“De teams testen elke potentiële locatie gedurende drie opeenvolgende dagen, de decibellen van natuurlijke ruis worden gemeten; helaas is geen enkel gebied volledig ongerept, maar deze metingen helpen de lokale overheden bij het stellen van officiële normen. Alarmerende geluiden zoals schoten, sirenes of militaire vliegtuigen leiden tot diskwalifikatie, natuurlijke harde geluiden zijn prima.”

Het eerste gecertificieerd stille park ligt bij Zabalo in Ecuador. Best ver weg. Zou het mogelijk zijn om stilte ervaringen dichter bij huis te hebben? Want zelfs al is de rust niet volledig, een mens vaart er wel bij als er af en toe stilte ervaren kan worden.  En waar luister je dan naar als het stil is? De akoestische ecoloog adviseert om jezelf voor te bereiden door juist geen reden vooraf te benoemen. Wil je specifiek zangvogels, kikkers, de weilanden of het bos horen? Laat dan je verwachtingen los, want ze zullen filters zijn, die in de weg staan.”

Bij forest bathing zijn we vaak in de buurt van de bewoonde wereld, het verkeer en andere mensen zijn een onderdeel van forest bathing. Tijdens de oefeningen speelt de waarneming van de geluiden van de natuurlijke wereld een rol. Het lawaai van de moderne stad raakt op de achtergrond, het natuurlijke geluid op de voorgrond. Dat zijn ervaringen waardoor een stukje innerlijk verweer lijkt te slinken. een deelnemer beschreef het als ‘zachter worden’. We zijn benieuwd naar hoe u dit ervaart.