Categorieën
Nieuws

Stop met managen, of, – hoe word ik 1 met de natuur

Wat je niet allemaal kunt doen in het groen!

  • Tegel eruit, (bij-vriendelijk) groen erin!
  • Meedoen aan de buurtmoestuin
  • Een silent oasis maken van je balkon
  • Kamerplanten gaan verzamelen…

De tips voor natuurrecreatie zijn too much. Waar jij behoefde aan had was minder activiteit en niet meer. Dus hoe stop je je bedrijvigheid? Hoe wordt je onderdeel van de natuurlijke wereld in plaats van haar manager?

Daar is geen instant methode voor. Zelfs forest bathing wil geleerd zijn. Begin bijvoorbeeld eens met een half uur op je favoriete plek in de natuur te gaan zitten. Dat doe je zo.

Zoek een plekje in de natuur….

Dat kan een bloemperkje in je straat zijn, de struik in je tuin of het grasveld naast het tankstation waar je graag even wat langer blijft. Blijf daar gewoon en verken dat plekje. Wat zie je dichtbij, wat is verder weg? Voel de structuren van de planten. Verken hun verleden, hoe gaat het met ze? Zijn er nog meer gasten behalve jou op deze plek? Kun je contact met ze maken?

Het belangrijkste is dat je het naar je zin hebt terwijl je dit doet. Want dan vergeet je de tijd en begint het bosbad. Maar hoe doe je dat? We zijn het zo gewend om proactief, dynamisch en snel te zijn, dat laten gaan valt niet altijd mee.

Tips om de niksen

  • Ga buiten spelen: doe alsof je weer negen jaar oud bent en nog geen zin hebt om naar binnen te moeten.
  • Doe alsof je voor het eerst op de aarde bent, net geland uit het heelal en je alles voor het eerst ziet.
  • Wees die ontdekkingsreiziger op jouw vierkante meter.

‘Er komen mensen langs – gênant!’

Denk eens aan al die gênante dingen die mensen in de natuur doen, daar tip je nog niet aan. Jij mag hier zijn en je hoeft niets te verklaren. Ik ben zelf al meerdere malen gevraagd of het wel goed met me gaat, terwijl ik naar een hommel keek. Ja hoor, zeg ik dan, zie je de hommel?

Heb geduld met de mensen om je heen, ze zijn het niet gewend om een van hun soort zo in de natuur te zien. Ze komen dan graag een praatje maken, Je kunt dat voeden of aardig afwimpelen, dat beslis je zelf. Zij zijn een onderdeel van de natuurlijke wereld waar je op dat moment deel van uitmaakt. Let er alleen op dat ze je niet verleiden om in gedachten te reizen naar een andere plek. Aardig afwimpelen doe je door te zeggen dat je het gezellig vindt om bij te praten, maar dat je net nu een kwartiertje voor jezelf pakt. Zie je later.

Zorg voor je comfort

Forest bathing is geen impact sport. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je droog kunt zitten of neem iets te drinken mee. In de openbare ruimte is het altijd slim om een tasje mee te nemen voor zwerfafval. Eenmaal opgeruimd hoef je je daar niet niet meer druk om te maken 🙂

Hoe was het?

Oke, laat ons weten hoe het je op je zitplek in de natuur is bevallen. Bijvoorbeeld op de forest bathing nederland facebook groep.

En wil je nu zelf ook eens bosbadderen met gids? Dan staan Marijke en Mel voor je klaar 🙂 Tot snel.