Categorieën
FBA Nieuws Weten

Wat is forest bathing?

Sinds 2019 kunt u ook in Nederland ‘bosbadderen’ of forest bathing doen. Vaak denken mensen: het zal wel iets met coaching zijn. Of een soort yoga, of misschien als cardio wandelen…. Bosbadderen heeft immers geweldige effecten op hoe u zich voelt, op hoe gezond u bent.

De wetenschap is het erover eens: je wordt er stukken gezonder van. En toch hoeft u geen sixpack te kweken, geen therapeut uw geheimen te vertellen en u hoeft ook geen bomen te knuffelen. Milde natuurervaringen zorgen ervoor dat u zich gelukkiger voelt. Stress en depressies nemen af. Het hart hersteld, de bloedsuiker komt in evenwicht en K cellen, verantwoordelijk voor uw weerstand, nemen meetbaar toe. We hebben een kleine literatuurlijst hierover samengesteld voor geinteresseerden.

Dus wat is het dan waardoor forest bathing zo lekker en gezond is?

Dat laten we u graag zelf ervaren. Forest bathing of zoals het in Japan heet, Shinrin Yoku is in de jaren 80 van de vorige eeuw ontwikkeld om de gezondheid van de jonge beroepsbevolking te herstellen. Shinrin Yoku baseert zich op oosterse leefstijlen en gezondheidskennis die wij westerlingen al met de industriële revolutie hebben laten varen.

De gidsen die uw natuurreizen begeleiden zijn erkende ANFT gidsen en zorgen daarnaast voor actuele bijscholing en kennisvermeerdering over de gezondheidsrelatie tussen mens en natuur. Zij beantwoorden graag al uw vragen.

U kunt bosbadderen zien als outdoor wellness, heerlijk een paar uur genieten van een super verzorgd uitstapje en ondertussen de natuur haar werk laten doen.

Outdoor wellness

Forest bathing herstelt de diepgewortelde relatie van de mens met de natuur. Wij mensen hebben meer dan 6 miljoen jaar in een symbiose met de natuur geleefd. De verstedelijking heeft ons gevoelig gemaakt voor de zogenaamde welvaartsziekten zoals stress en hart- en vaatziekten. Het lichaam reageert onmiddellijk. De bloeddruk zakt, spanning vloeit weg en stress verdwijnt aantoonbaar.

Forest bathing is nieuw in Nederland, maar in Japan, de VS, in
Canada, Korea en Finland is forest bathing uitgebreid onderzocht en op grote schaal geïntroduceerd. Het Japanse shinrin yoku betekent letterlijk bosbaden. Er komt uiteraard geen zwempak bij van pas, het gaat erom de zintuigen te openen en te baden in de geuren en sferen van de natuur. Forest bathing wordt op recept voorgeschreven door huisartsen in Schotland, Duitsland, Canada en Japan.

U wilt het ook eens proberen?

Let dan op dat u een gecertificeerde gids kiest, forest bathing is geen natuur- of wandeltherapie en je leert het ook niet door een boekje erover te lezen. ANFT erkende gidsen hebben een erkende opleiding gevolgd en zullen zich erop richten u alle middelen aan te reiken die uw ontdekkingstocht waardevol maakt.