Categorieën
Achtergrond FBA

ANFT en andere opleidinginstituten

…. het kaf en het koren

Wie belangstelling heeft voor forest bathing komt talloze aanbieders tegen, we willen potentiële klanten graag de mogelijkheid bieden om een onderbouwde keuze te maken. Forest bathing is geen beschermd begrip, iedereen mag zich forest bathing gids of opleider noemen.

Forest bathing via bosbadderen.nl garandeert u een authentieke ervaring, een bijdrage aan uw gezondheid en welbevinden alsmede een verzorgd zorgvuldig opgebouwd programma waar alle deelnemers plezier aan kunnen beleven.

Via de accreditatie tool zal het in de toekomst inzichtelijk worden welke aanbieders zich nog meer met recht forest bathing gids mogen noemen. Vooralsnog helpt het om te weten dat er twee kwaliteitslabels zijn, ANFT en de label van FBI.

Tja, hoe zit het nou? Feitelijk zijn er drie grote opleidingsinstituten wereldwijd en een handvol opleidingen die zich richten op een of meer landen.

Japanse cursussen

Dr Qing Lee, de bekende schrijver en Japanse voorvechter van Shinrin Yoku en van forest bathing als alternatief voor medicatie is verbonden aan een instituut, de Society of Forest Medicine. Dit instituut is onder is gebracht bij het gezondheidsministerie. Er worden opleidingen, onderzoekprogramma’s en lezingen aangeboden.

ANFT uit Californie

Association of Nature and Forest Therapy, kort ANFT van Amos Clifford heeft wereldwijd vele honderden gidsen opgeleid. Op de website staat een interactieve kaart met daarop contactinfo van alle ANFT gidsen.

ANFT biedt een hechte gemeenschap met vervolgtrainingen en uitwisselingsprogramma’s. De opleiding is pittig, de studielast beslaat circa 1 dag per 14 dagen en duurt een half jaar, waarvan een week intern. Na opdrachten en toetsing worden de gidsen gediplomeerd.

Als ANFT lid geniet wij hier bij Bosbadderen diverse voordelen waaronder actuele kennis en nieuwe inzichten. We onderhouden regelmatig contact met collega gidsen en bij grotere opdrachten vragen we hen om te helpen.

Het Portugeese FBI

De opleiding die The Forest Bathing Institute van Alex Geese verschilt qua curriculum niet veel van ANFT, het is dan ook ontstaan uit een afscheiding van enkele medewerkers. Het verschil is dat FBI contacten legt met wetenschap andere groen en natuurorganisaties. In tegenstelling tot de op menselijk vlak afstandelijke ANFT zoekt FBI een warmere meer hechte verbinding met cliënten. Wij onderhouden contact met de gidsen van FBI.

Overige opleidingen in Nederland

Er zijn een aantal websites van Nederlandse mensen die een forest bathing opleiding aanbieden. Voor zover wij zien zijn dat autodidacte aanbieders die met de beste bedoelingen aan de slag zijn. We kunnen deze instellingen niet accrediteren.