Paaltje 2 – luister naar natuur

Het is voorjaar en dat kun je horen! Leg je focus eens helemaal op wat je hoort. Misschien kun je even je ogen sluiten, dan is dat makkelijker. Luister naar wat je in de verte hoort, wat wat dichterbij is en welke geluiden je van heel dichtbij waar kunt nemen.

Welke geluiden zijn van mensen en welke van dieren? Hoor je de wind? De regen? Volg de richting van het geluid als dat zoals de wind beweegt.

Ontdek de geluiden van de natuur en ervaar hoe je daarop reageert. Verweg? En wat hoor je heel dichtbij?Geluiden van andere mensen horen erbij. Neem ze gewoon waar.  

Wist je dat …

Wist je dat er landen zijn waar je een bosbad op recept krijgt? In Canada, Schotland en Japan schrijven artsen forest bathing voor bij stress, depressie, hoge bloeddruk en bij Diabetes type II. Wil je meer weten over de wetenschappelijke basis van bosbadderen? We hebben een aantal artikelen verzameld voor belangstellenden.

Hoe werkt dit?

Bomen geven een harsachtige stof af. Denk maar aan de kerstboom of vers gemaaid gras. Deze geurstoffen heten phytoncides en zijn goed onderzocht door de wetenschap. Het effect van phytoncides op de menselijke gezondheid zijn aanzienlijk. Ze hebben invloed op de zogenaamde stadskwalen: hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus, stress en slapeloosheid.