Categorie├źn
Nieuws

Dankbaar voor kleurenblinde bladluizen

Dankbaar voor de kleine dingen in het leven:  vandaag ben ik dankbaar voor de kleurenblindheid van de bladluis.

Herfst. Overal gekleurde bomen van groen naar geel,  oranje, roze en zacht bruin. Zo mooi!
Maar hoe? En waarom?

Bomen trekken het groene chlorofyl uit hun blad af om het op te slaan in takken en wortels tot het voorjaar. 
Het geel in de bladeren was er dus altijd al maar dat merkte je niet op vanwege al het groen.

Met bladeren die rood kleuren is iets raars aan de hand. De kleur rood ontstaat namelijk niet door dat er iets uit het blad verdwijnt, maar omdat de kleur rood naar het blad toe word gepomt. Dus een tegenovergestelde beweging dan je in de herfst verwacht: naar de bladeren toe in plaats van van de bladeren af de wintervoorraad in.
Waarom doen ze dat nou weer?
Om te beginnen blijkt dat niet alle bomen dat doen. Vooral bomen die vaak last hebben van bladluis pompen in de herfst rode kleurstof naar hun blad. De bomen met de mooiste rode kronen in de herfst hebben in het voorjaar erop minder bladluis.
Een boom die prachtig verkleurd is de appel. Appelbomen zijn heel gevoelig voor bladluis. Niet alle appelbomen verkleuren even mooi. De bomen die het mooiste rood tevoorschijn brengen hebben het minste last van bladluis in het erop volgende jaar.

Wetenschappers dachten lang dat een boom met de kleur rood een signaal afgeeft aan bladluizen: leg hier geen eitjes want ik ben sterk genoeg om jou kroost volgend jaar af te weren.
Helaas is gebleken dat bladluizen blind zijn voor de kleur rood.
Nee, dat kan het dus niet zijn. De kleurenblindheid van de bladluis voor rood is echter wel de sleutel. Dat de bladluis in die mooie rood gekleurde bomen geen eitjes legt is waarschijnlijk omdat hij de boom zelf veel minder goed kan zien. Een roodgekleurde boom ziet er grijs uit voor de bladluis. Als je moet kiezen tussen grijs blad, groen blad en geel blad, dan weet je het wel, je gaat voor het levende groene blad want dat is het beste voor je eitjes volgend jaar. Dikke kans dus dat de betoverend mooie herfstkleuren vooral te danken zijn aan de kleurenblindheid van bladluizen.