Categorieën
nieuws

De druppel!

Bij bosbaden maak je met al je zintuigen de connectie met bomen, grassen, bloemen en water. Al je zintuigen, dat zijn niet alleen de 5 die we op school hebben geleerd. Denk maar aan het zintuig waarmee je snelheid van voortbeweging waarneemt, wat tot wagenziekte kan leiden. Of het zintuig dat je instaat stelt om altijd wel te weten waar welk deel van je lichaam zich bevindt, met gesloten ogen kun je toch feilloos je neus vinden.

Op een regenachtige zaterdag zijn mijn studenten van de Forest bathing academy hiermee aan de slag gegaan. Regen in het bos is een fantastisch extra bij een bosbad. De geluiden worden zacht en rijk, de geuren nemen toe en miljoenen druppels glinsteren.

Ik heb een druppel van de punt van een herfstblad zien hangen. Je ervaart dan waar je hand eindigt en het blad begint, je vinger weet precies waar hij moet stoppen om de druppel net niet aan te raken. Je neemt de dichtheid van het oppervlak van de druppel waar en het verschil in temperatuur tussen je vingertop en het water, nog zonder het oppervlak te breken. Het tempo en de onverwacht grote hoeveelheid water waarmee de druppel zijn weg over je huid baant is altijd onverwacht. Zo’n druppel trekt je uit alle gedachten in het nu en laat je de sensatie van het moment ervaren.

Ik ben een grote voorstander van mindfulness en meditaties, maar ik kan me er lang niet altijd aan overgeven. Maar zo’n zintuigelijke natuurmediatie bij een bosbad, dat lukt me altijd, hoe actief ik me ook voel. Het brengt me focus, ontspanning en een diep gevoel van verbondenheid.

Ik nodig deelnemers aan mijn bosbaden regelmatig uit om te reflecteren op hun relatie met water. Waar is het geweest, wat heeft het weerspiegelt, waar komt het vandaan? Ik vertel graag over de relatie van bomen met water, de wolkenmakers. Over hoe water altijd zijn eigen vorm H2O terugvindt, er is geen onomkeerbaarheid bij water, het komt altijd goed. Over hoe water heilig kan zijn en hoe profaan we het kunnen maken. Bij een bosbad ervaren we water met onze zintuigen, maar ook met onze mind en ons intellect. Dat maakt bosbaden zo heerlijk toegankelijk. Je hoeft geen gedachten aan de kant te schuiven, je bent juist uitgenodigd om als de mens die je bent je aan je omgeving te verbinden.

In november en december start een nieuwe serie bosbaden ‘Stilte in de stad’, in parken en natuurgebieden dichtbij Rotterdam. Juist in het natte seizoen heeft dat een heel bijzondere kracht.
Wil je meer weten over bosbaden, de opleiding of Stilte in de Stad? Neem gerust contact op.