Categorie├źn
Nieuws

De oogst is begonnen!

Recepten voor bessenslingers, rozebotteljam en vijgebladsiroop als basis voor koekjes en cocktails.

De oogsttijd is begonnen.  Ik maak jammetjes, verzamel theekruiden en bessen en maak siroop van boom en blad. In het duinlandschap van Hoek van Holland hangen de takken zwaar met vlierbessen, duindoorn, rozebottels, meidoorn en sleedoorn. Gisteren ben ik met een schaar en een rieten mand eropuit getrokken en heb her en der bessen geknipt. Dank je wel, mooie struiken! Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan? Op de herfstmarkt van Trompenburg kun je vijgeblad en dennenaald siroop kopen.

Weer thuis heb ik een geweldige leuke podcast beluisterd en onderwijl bessen geregen. De podcast heet To the best of our knowlegde en gaat over je relatie met planten. Rijgen is op zich eenvoudig, neem een smalle naald en een sterke draad. Maak een breed en dragend uiteinde, bijvoorbeeld door een takje in te knopen

Vlier en duindoorn

Aan 2 koppen vlier en 4 takken duindoorn heb je echt al je handen vol. Houd het klein!

  • Vlierbessen groeien in koppen, zoek een kop uit die nog niet overrijp is en knip de kop achter het laatste blaadje af.
  • Kijk naar duindoorn alsof ze in je eigen tuin staat en je haar wilt helpen door te snoeien. Zo vind je precies het juiste takje vol oranje bessen om af te knippen en mee te nemen.
  • Vlierbessen en duindoorn zijn super nat en spetteren. Doe dus geen witte broek aan (of juist wel) en geniet nog dagenlang van paarse vingertoppen.
  • Haal de vlierbesjes een voor een los zonder knijpen en trekken maar door ze te draaien.
  • Ik gebruik bij de duindoorn vaak een schaar om centimeter bij centimeter te oogsten. Zo voorkom je dat de bessen stuk gaan en jezelf steeds geprikt door de lange stekels.
  • Gebruik een dunne naald en als je geen super sterke draad hebt, maak hem dan dubbel. Maak je ketting niet langer dan een meter en eindig door van je draadeinde een lus te maken.
  • Rijg de bessen op door dwars door de bes heen te steken en hen voorzichtig een voor een over de draad te geleiden. Rijg de bessen dicht op elkaar.
  • Hang de ketting te drogen op een schaduwrijke plek. Ik vind het heerlijk om de geur van drogende bessen in huis te ruiken en neem de fruitvliegjes voor lief. Je kunt ze ook in je schuur hangen als je daar last van hebt of ze urenlang op een bakblik te drogen leggen in je oven op 40 graden.
  • Als je dan een ketting van glinsterende half doorzichtige gedroogde bessen hebt hang je deze op je mooiste plekje op.
  • In de loop van het seizoen kun je er strengen van zo’n 10 a 15 bessen vanaf knippen voor een kopje superfood thee.

Rozebotteljam en thee

Heel het land staat vol met hondrozen, dat is een van de bloemsoorten die ergens tussen wild en tam in zitten. Als je je tamme roos niet snoeit komt van lieverlee altijd haar wilde aard boven en maakt ze hondsroostakken met veel zachte naalden en rozebottels in de herfst. Alle rozebottels zijn lekker en goed voor ons. De grote ronde, de donkerrode, de ovale, de oranje…. allemaal! Pluk ze met een schaar en kies de vruchten die rijp zijn maar nog niet beurs, ze worden dan namelijk melig.

Rozebotteljam maak ik alleen voor mezelf, het is zoveel werk om de pitten los te halen dat ik al blij ben met een mini glas jam. Snijd ze doormidden, pulk de pitten los, kook de schillen in evenveel water (kopje schillen, kopje water) en maak er jam van met geleisuiker.

Rozebottelthee is lekker! Je kunt ze doormidden snijden, ontpitten en dan drogen, of ze gewoon oprijgen zoals ik en met pitten en al te drogen hangen (of 5 uur in de oven op 40 graden). In de winter doe ik hele gedroogde rozebottels in mijn glazen theepot. Yay!

Fijgenbladsiroop

Elk jaar maak ik siroop van dennenaalden maar dit jaar heb ik voor het eerst siroop van vijgenblad gemaakt en alle den valt daarbij in het niet. Pluk een handvol vijgenblad (5 bladeren voor 75cc siroop), was en knip dat inclusief de stengels in stukjes. In een lage pan giet je water op het blad zodat alles een beetje bedekt is. Kook een minuut of tien, je ruikt nu al iets heerlijks – een beetje kokos en een beetje karamel. Haal het blad uit het water en voeg evenveel suiker toe als je water hebt. Kook deze massa nu in totdat er een siroop ontstaat. Huppakee, klaar. Idem doe je dat met naaldbomen, al moet je het kookvocht wel filteren voor je er suiker aan toevoegt. Ik gebruik mijn siropen als basis om mee te bakken (dennekoekjes en vijgebladfudge) en voor rumcoctails ( 1 deel rum, 1 deel siroop, 1 deel citroensap en opvullen met spa)

De Bosbad Cadeaubon

Misschien wel het mooiste cadeau dat je kunt geven....