Uitnodiging van de week: ontmoeting met een paddenstoel.
Afgelopen jaar werd bekend dat er 50 ‘woorden’ te onderscheiden zijn die een paddenstoel kan gebruiken. Een paddenstoel heeft een besef van taal? Het lijkt wel Star Trek: first encounter met een paddenstoel. Helaas hebben we geen idee wat ki zegt.
Of wel soms? Ik nodig je uit om de taal van de paddenstoel te ontdekken.
Voorbereiding
Neem handendoekjes mee als je wilt, want je gaat paddenstoelen aanraken. Laat je telefoon thuis of zet hem uit, neem wat te drinken mee en een iets om op te zitten.
Ga de natuur in en kijk eens goed om je heen. Zoek dan een plek bij een paddenstoel op waar je wilt zijn.
Pleasure of present
We starten met een kleine natuur meditatie die ervoor zorgt dat je aankomt op je plek.: pleasure of present noemen we dat bij bosbaden. TIP: Maak eventueel thuis al een spiekbriefje met steekwoorden.
- Let eens op wat je ziet bewegen.
- Steek je neus in de wind en ruik. Pak een handvol blad, een tak of wat aarde van de grond en ruik daar eens aan, voel het, ervaar en laat het dan gaan.
- Volg het geluid van de windvlagen in de bomen. Wat hoor je?
- Sluit je ogen en neem het licht waar aan de binnenkant van je oogleden. Wat zie je als je je langzaam om je as draait?
- Ervaar de temperatuur van de lucht in je mond, voel hem op je gezicht en op je handen. Adem diep in en uit. Wat jij uitademt wordt door alles wat je omringt opgenomen. Je bent verbonden met de natuur om je heen.
De taal van de paddenstoel
Heb je een of meerdere paddenstoelen gevonden? Nader de kap dan eens met je hand. Voel je de temperatuur? Kom steeds dichterbij, wanneer neem je het lichaam van de paddenstoel waar? Verken eens de structuur en de stevigheid van de paddenstoel. Misschien ben je wel niet de enige die bij de paddenstoel is, wat neem je waar?
Blijf bij je paddenstoel en neem waar. Het liefst een kwartiertje of langer. Wat merk je op, wat gaat er door je heen.
Fascinerende paddenstoelen
Wist je dat wat wij paddenstoel noemen de bloem is van een veel groter lichaam? Dat lichaam kan onwijs groot worden. 890 hectare groot is de honingzwam in de Blue Mountains: dat is 8,9 miljoen vierkante meter. Deze Armillaria zwam is meer dan 2000 jaar oud maar honingzwammen zijn overal, ook in onze tuinen en bossen.
Wat doet een organisme dat zo lang leeft? Wat zouden deze oeroude levende wezens ons kunnen vertellen over het zijn, het leven, het sterven?
Bij een bosbad gaat het vaak over communicatie met de natuur. Ik vraag mensen om zich voor te stellen dat er aliens zouden landen, en dat die onze stembanden zouden zien vibreren. ‘Er gebeurt daar iets, maar wat?’ Ongeveer zoveel weten wij van de taal van de natuur.
Afgelopen week werd bekend dat er 50 woorden te onderscheiden zijn die een paddenstoel kan gebruiken. Er is een besef van taal. En dat is een begin. Of in Star Trek taal: The First Encounter. Hier lees je er meer over :
Mushrooms communicate with each other using up to 50 ‘words’, scientist claims – Professor theorises electrical impulses sent by mycological organisms could be similar to human language