Categorieƫn
Nieuws

De vrouw achter avatar

Heb jij Avatar gezien? Was het maar zo op onze planeet, denk je misschien. Weet dan dat achter veel verhaallijnen echte kennis staat.

Het epische verhaal gaat over de strijd tussen commerciĆ«le exploitatie van grondstoffen en de verbondenheid van inwoners met natuur, moederbomen en dieren. Als alles verloren lijkt en de moederboom geveld dreigt te worden komt een verbindende trance over planten, dieren, Na’vi, zoals de bekende wezens uit de film heten en worden de indringers verslagen.

Bijna onbekend is dat bosbouw wetenschapper Suzanne Simans de makers van Avatar adviseerde, met name over het woodwideweb, het fungusnetwerk dat bomen en planten met elkaar verbindt. En over het bestaan van moederbomen en hoe zij voor hun omgeving zorgen. De vrouw die hier haar levenswerk heeft gemaakt is Suzanne Simard is een geweldige wetenschapster die zich inzet voor een andere, meer ‘menselijke’ manier van bosbouw.

Kon ik maar naar zo’n paradijselijke natuur als op Pandora, denk je misschien. Hoe bijzonder is het dan dat dat wel mogelijk is. Door het contact op te zoeken met de natuur om je heen. Je hoeft er alleen naartoe te gaan en er gericht aandacht aan te besteden. En vind je dat lastig in je uppie, ga dan eens mee met een bosbad.

Hey, hoe was je bosbad? laat van je horen!