Categorieën
Nieuws

Jurk van het bos

Jurk van het bos is gemaakt door Carly Jenkins. ‘Become One with the Forest and the Land’ schreef ze erbij. Stel je eens voor jij had zo’n outfit. Hoe zou dat voor je zijn?

Wist je trouwens dat mos zoals dat hier in de rok is gebruikt een van de meest eigenwijze planten is om te sturen? Mos laat zich niet bedisselen en er zijn wereldwijd maar een handvol mensen die dit kunnen sturen. Je kunt wel voor een moesvriendelijke omgeving zorgen, maar of het mos daar dan ook wil zijn bepalen wij mensen niet.

Is mos duurzaam mos? Nee helaas, ook de jurk van het bos niet

Het mos dat je in tuincentra te koop ziet is niet duurzaam geoogst. Mos groeit super langzaam en de vraag overstijgt het aanbod. Vooral bosbodems in Oost Europese landen worden hiervoor uitgebuit. Wat niet wegneemt dat Japon voor een bos prachtig is.

Wat wel? Rendiermos, ook daar kun je een jurk van maken

Vroeger was het vooral bekend van de landschappen rondom speelgoedtreintjes: Rendiermos is een korstmos. Korstmossen zijn zowel mos als alg en een super materiaal. Je kunt het namelijk laten uitdrogen en dan weer tot leven wekken met een plantenspuit.

Het oudste mosschilderij dat ik ken is ouder dan 15 jaar! Hiervoor is korstmos op een plaat getackerd. Als er stukjes los komen te zitten schuift de eigenaar ze gewoon weer erin terug. Korstmos groeit goed en is dus een stuk duurzamer dan mos.

Jurk van het bos, Carly Jenkins

Houd je van dit soort verhalen? Lees dan eens de Uitnodigingen van de week. Naast de een toelichting over hoe je met jezelf kunt bosbaden in het seizoen vind je er leuke anekdotes en verhalen over dieren en planten in de natuur.