Categorieën
Bosbadgids worden

Opleiding tot professioneel gids

Forest bathing Academy leidt je op tot professioneel gids die een hoogwaardig bosbad aan kan bieden.

De opleiding bestaat uit 16 lesdagen verdeeld over 2 seizoenen. Dat geeft je genoeg ruimte om de vele aspecten van forest bathing te ontdekken en je kennis en ervaring op te bouwen. Je maakt kennis met verschillende doelgroepen en verkent jouw kansen en mogelijkheden om een praktijk op te bouwen. Tegelijkertijd ontwikkel je je zintuigelijke waarneming en je leer je jezelf stapje voor stapje open te stellen. Je ervaart de diepte en betekenis van jouw verbinding met de natuur. Geleidelijk aan ontwikkel je jouw unieke stijl van bosbaden door onderzoek, praktijk en dialoog.

Inhoud van de opleiding

 • Je oefent de sequentie en leert bosbaden op te bouwen en te begeleiden.
 • Je leert ‘sitspot’ te doen en ontwikkelt een routine waardoor je verbinding met de natuurlijke wereld een vertrouwd pad voor je wordt.
 • Je ontwikkelt kennis omtrent marketing en communicatie.
 • Je leert praktische aspecten over verzekeringen en aansprakelijkheid, voorbereiding, vergunningen en omgang met terreinbeheerders.
 • Je legt contacten met andere gidsen.
 • Mini stage: je loopt een dag mee met een ervaren gids en reflecteert hierop.
 • Je neemt deel aan bosbaden van collega gidsen en ervaart verschillende invalshoeken en benaderingen.
 • Gastdocenten laten je kennis maken met (in de prijs inbegrepen): de taal van de gids.
 • Marketingcommunicatie
 • Wildernis EHBO
 • Planten – en kruidenkunde
 • Je leert over inheemse bomen.
 • Je leest, bespreekt en filtert je vakliteratuur: van wetenschappelijke artikelen tot Qing Lee  en maakt kennis met de nieuwste ontwikkelingen en onderzoek over de interconnectedness van de natuurlijke wereld.

Opbouw lessen

We werken met dubbele lesweekenden gevolgd door verwerkingsopdrachten. Alle lessen zijn live, je leert met en van elkaar.  Tijdens de overbruggingsmaanden in de winter, van december t/m maart zijn er extra online kennismeetings.  

Tijdens je opleiding bij Forest bathing Academy leer je hoe je jezelf open kunt stellen voor de natuurlijke wereld. Vanaf het begin oefen je; je leert snel hoe je jezelf, vrienden en kennissen kunt trakteren op een bosbad. Halverwege je opleiding geef je een eerste openbare bosbad, een feestje dat gevierd wil worden. Vanaf dat moment mag je zelf bosbaden aanbieden. Je opleiding voltooi je met een medicine walk.

Studiematerialen

Deelnemers ontvangen de FBA reader, tijdens de lessen ontvang je handouts.

Geleidelijk aan verzamel je materialen die bij jouw manier van forest bathing passen. Je mag boeken lenen en neemt deel aan kennisbijeenkomsten.

Voorwaarden voor je 1e accreditatie als bosbadgids

100% deelname aan de lessen

Je leert oneindig veel door het zelf te doen en door deel te nemen aan de sequentieonderdelen van je medestuidenten. Deze leertijd is onmisbaar. Uiteraard kan het leven tussen jouw en de 100% aanwezigheid komen, dan overleggen we met elkaar hoe we de dat inhalen.

Zelfstandig bosbaden geven voor verschillende doelgroepen

je bepaald voor wie je 6 bosbaden wilt geven en ontdekt manieren om je doelgroep te bereiken. Je informeert hen zodat ze gerust en op tijd aan hun bosbad kunnen beginnen. Je hebt zakelijke afspraken kunnen maken met terreinbeheerders. Je zorgt voor veiligheid en een veilig gevoel tijdens je bosbad. Je ligt de theoretische basis toe passend bij je deelnemers en informeert hen over hun bosbad.

Uitnodigingen

Je kunt uitnodigingen maken die passen bij locatie, seizoen en deelnemer. Je spreekt ‘de taal van de gids’. Je kunt liminaliteit herkennen en inzetten tijdens je bosbad.

Wildernis EHBO

Je hebt deelgenomen aan de training wildernis EHBO en weet hoe je met gezondheidsbedreigingen in de natuur ( netels, eikenprocessierups, oververhitting, steken, wonden etc) om kunt gaan

Deelname planten – en kruidenworkshops

Je hebt zelf een ‘bouquet’ aan theeplanten die je voor je theeceremonie in kunt zetten, Je kent bepaalde inheemse bomen en kunt hen uitnodigen bij jouw bosbad, je weet welke planten en bomen niet aangeraakt worden.

Leren door ervaring

Je hebt de mini stage afgerond en hebt deel genomen aan bosbaden bij collega’s.

Sitspot routine

Je hebt een ‘dagboek’ rondom je sitspot routine bijgehouden en kennis gemaakt met het netwerk van de natuurlijke wereld

Medicine walk

Je hebt je opleiding afgesloten met de medicine walk en halverwege een sitspot gedaan waarbij je de dag over hebt zien gaan in de nacht.

Prijs van de opleiding Bosbadgids
Je opleiding tot bosbadgids kost € 2.300 ex.btw voor 16 lesdagen in de natuur. De prijs is inclusief Wildernis …
Tijden en locaties Bosbadgidsen groep V
De najaarsgroep van 2023 heeft les op weekenden afgewisseld met woensdagen. We starten met het introductieweekend op 16 en …
Tijden en locaties Bosbadgidsen Groep 4
Bosbadgidsen groep IV De inschrijving voor Bosbadgidsen groep IV staat alleen open voor wie de vooropleiding (practitioner ) heeft …
Datums en tijden van de gidsenopleiding
Bosbadgidsen groep V De najaarsgroep van 2023 heeft les op 2 weekenden en 3 woensdagen, we starten met het …

Welkom bij Bosbadderen en Forest bathing Academy, waar kan ik je mee van dienst zijn?