Categorieën
Bosbadgids worden

Opleiding tot professioneel gids

Forest bathing Academy geeft je de best denkbare basis om als bosbadgids mensen te begeleiden.

De opleiding bestaat uit 16 lesdagen verdeeld over 2 seizoenen. Dat geeft je de ruimte om de vele aspecten van forest bathing te ontdekken en je kennis en ervaring op te bouwen. Je maakt kennis met verschillende doelgroepen en verkent jouw kansen en mogelijkheden om je eigen praktijk op te bouwen.

Je ontwikkelt je je zintuigelijke waarneming en je leert je jezelf stapje voor stapje open te stellen. Je ervaart de diepte en betekenis van jouw verbinding met de natuur. Tegelijkertijd leer je de meer dan menselijke wereld beter te begrijpen.

Geleidelijk aan ontwikkel je jouw unieke stijl van bosbaden door onderzoek, praktijk en dialoog.

Inhoud van de opleiding

 • Je oefent de sequentie en leert bosbaden op te bouwen en te begeleiden.
 • Je leert ‘sitspot’ te doen en ontwikkelt een routine waardoor je verbinding met de natuurlijke wereld een vertrouwd pad voor je wordt.
 • Je leert praktische aspecten over verzekeringen en aansprakelijkheid, voorbereiding, vergunningen en omgang met terreinbeheerders.
 • Je legt contacten met andere gidsen.
 • Mini stage: je loopt een dag mee met een ervaren gids en reflecteert hierop.
 • Je neemt deel aan bosbaden van collega gidsen en ervaart verschillende invalshoeken en benaderingen.
 • Communiceren vanuit je hart – Marketingcommunicatie
 • Wildernis EHBO
 • Planten – en kruidenkunde
 • Je leert inheemse bomen kennen en begrijpen.
 • Je leest, bespreekt en filtert je vakliteratuur: van wetenschappelijke artikelen tot Qing Lee en maakt kennis met de nieuwste ontwikkelingen en onderzoek over de interconnectedness van de natuurlijke wereld.

Opbouw lessen

We werken met dubbele lesweekenden gevolgd door verwerkingsopdrachten. Alle lessen zijn live, je leert met en van elkaar.  Tijdens de overbruggingsmaanden in de winter, van december t/m maart zijn er extra online kennismeetings.  

Tijdens je opleiding bij Forest bathing Academy leer je hoe je jezelf open kunt stellen voor de natuurlijke wereld. Vanaf het begin oefen je; je leert snel hoe je jezelf, vrienden en kennissen kunt trakteren op een bosbad. Halverwege je opleiding geef je een eerste openbare bosbad, een feestje dat gevierd wil worden. Vanaf dat moment mag je zelf bosbaden aanbieden. Je opleiding voltooi je met een medicine walk.

Studiematerialen

Deelnemers ontvangen de FBA reader, tijdens de lessen ontvang je handouts.

Geleidelijk aan verzamel je materialen die bij jouw manier van forest bathing passen. Je mag boeken lenen en neemt deel aan kennisbijeenkomsten.

Voorwaarden voor je 1e accreditatie als bosbadgids

100% deelname aan de lessen

Je leert oneindig veel door het zelf te doen en door deel te nemen aan de sequentieonderdelen van je medestuidenten. Deze leertijd is onmisbaar. Uiteraard kan het leven tussen jouw en de 100% aanwezigheid komen, dan overleggen we met elkaar hoe we de dat inhalen.

Zelfstandig bosbaden geven

je bepaald voor wie je 6 bosbaden wilt geven en ontdekt manieren om je doelgroep te bereiken. Je informeert hen zodat ze gerust en op tijd aan hun bosbad kunnen beginnen. Je hebt zakelijke afspraken kunnen maken met terreinbeheerders. Je zorgt voor veiligheid en een veilig gevoel tijdens je bosbad. Je ligt de theoretische basis toe passend bij je deelnemers en informeert hen over hun bosbad.

Uitnodigingen

Je kunt uitnodigingen maken die passen bij locatie, seizoen en deelnemer. Je spreekt ‘de taal van de gids’. Je kunt liminaliteit herkennen en inzetten tijdens je bosbad.

Wildernis EHBO

Je hebt deelgenomen aan de training wildernis EHBO en weet hoe je met gezondheidsbedreigingen in de natuur ( netels, eikenprocessierups, oververhitting, steken, wonden etc) om kunt gaan

Deelname planten – en kruidenworkshops

Je hebt zelf een ‘bouquet’ aan theeplanten die je voor je theeceremonie in kunt zetten, Je kent bepaalde inheemse bomen en kunt hen uitnodigen bij jouw bosbad, je weet welke planten en bomen niet aangeraakt worden.

Leren door ervaring

Je hebt de mini stage afgerond en hebt deel genomen aan bosbaden bij medestudenten.

Sitspot routine

Je hebt een ‘dagboek’ rondom je sitspot routine bijgehouden en kennis gemaakt met het netwerk van de natuurlijke wereld

Medicine walk

Je hebt je opleiding afgesloten met de medicine walk en halverwege de opleiding een sitspot gedaan waarbij je de dag over hebt zien gaan in de nacht.

Aanmelden voor de opleiding bosbadgids
Forest bathing Academy: Je kunt je hier inschrijven voor de opleiding tot bosbadgids in '24 (groep 6). Inschrijving sluit …
Tijden en locaties groep 6
Tijden en locaties groep 6
Wildernis EHBO voor bosbadgidsen
Wildernis EHBO – Wil jij ook beter voorbereid aan je bosbad beginnen? Is je laatste EHBO training alweer even …
Tijden en locaties groep 5
De najaarsgroep van 2023 heeft les op weekenden afgewisseld met woensdagen. We starten met het introductieweekend op 16 en …

Één reactie op “Opleiding tot professioneel gids”

Welkom bij Bosbadderen en Forest bathing Academy, waar kan ik je mee van dienst zijn?