Categorie├źn
Bosbaden Bosbadgids worden

Taxus herkennen

Stel je voor, de oudste taxussen zijn meer dan 3000 jaar oud.Taxus kan helen en ze kan doden.

Veel mensen vinden de taxus maar saai, veel heggen zijn van taxus en worden elk jaar in vorm gesnoeid. Maar als je taxus zijn gang laat gaan is het een van de meest fascinerende planten van Europa.

Stel je voor, de oudste taxussen zijn meer dan 3000 jaar oud. Heel wat voor een levend wezen dat zich niet uit de voeten kan maken als een vijand nadert. Ooit was Europa begroeit met taxusbossen, die zijn allemaal gekapt, bijvoorbeeld om er pijlen en bogen van te maken voor krijgers. Taxus overleefde op begraafplaatsen en in de marges van het continent, hoog in de Alpen of op de Schotse Hooglanden.

Taxus kan helen en ze kan doden. Tot een jaar of 5 geleden werd mensen gevraagd om snoeisel van taxus in te leveren omdat er een kankergenezend middel van werd gemaakt, (tegenwoordig doen ze dat chemisch). Tegelijkertijd sterven elk jaar dieren omdat ze taxus in hun hooimaaltje voor krijgen geschoteld.

Alles aan de taxus is dodelijk als je niet uitkijkt. Drink hem daarom nooit in je thee en was je handen als je hem aan hebt geraakt.

Hoe herkennen?

Kijk naar foto’s. Bij twijfel niet doen!

De taxusbladeren zijn zacht, een beetje floppy, andere naalden van naaldbomen zijn juist stevig en puntig.

Let op de kleur, Taxus is diepdonkergroen, met een zweem van petrol.

Taxus heeft soms bessen, heel mooie bessen. kijk maar naar hoe die eruit zien

De schors van taxus bladert af in afgeronde plakken die soms een roze zweem hebben.

luister naar Tree’s a crowd over de Taxus