Categorie├źn
Nieuws

Uitnodiging van Marina Abramovic

Marina Abramovic en de boom

Marina Abramovic is een van de grote kunstenaressen van nu. Haar performances verrijken onze werkelijkheid met ingrijpende verhalen en beelden. Er is geen andere kunstenaar die al 50 jaar lang zulk intens en rechtstreeks werk maakt. Het meest bekend is misschien The Artist is Present, waarbij zij in de hal van het MoMa in New York wekenlang op een stoel zat aan een tafel en mensen tegenover haar in de ogen keek.

De afgelopen jaren reflecteert Abramovic ook op haar relatie met de natuur. In de serie ‘Cleaning the house’ vraagt ze ons deel te nemen en vertelt hoe we dat moeten doen.

Een fijne uitnodiging is een kennismaking met een boom. De uitnodigingis rechtstreeks en confronterend:

“Omhels die boom, vertel wat je bezwaart, en voel wat er met je gebeurt.”

Voorbereiding

Bereid je voor op deze uitnodiging: neem eventueel een plaid me om op te zitten. Laat je telefoon huis of zet hem uit, neem wat te drinken mee. Ga de natuur in en kijk eens goed om je heen. Zoek dan een boom op waar je bij in de buurt wilt zijn.

Pleasure of present

Pleasure of present is een meditatie die ervoor zorgt dat je aankomt op de plek.

Wat zie je bewegen? Steek je neus in de wind en ruik.

Pak een handvol blad, een tak of wat aarde van de grond en ruik daaraan aan, laat het dan gaan.

Volg het geluid van de windvlagen in de bomen.

Adem diep in en uit. Wat jij uitademt wordt door alles wat je omringt opgenomen. Je bent verbonden met de natuur om je heen.

Als je zover bent doe je de uitnodiging van Marina Abramovic.

Neem hier alle tijdd voor. Minstens 15 minuten, maar veel langer kan natuurlijk ook. Gedraag je naar de boom zoals je je naar een vriend toe gevraagd. Zoek steeds opnieuw de verbinding op.

Als je klaar bent om af te ronden verbreek je de band. Schud je lichaam uit, wrijf je handen, spring eventueel een paar keer op en neer. Deel je drinkwater met de boom en neem afscheid. Bij forest bathing zouden we misschien niet zo direct aan je vragen om een boom heel stevig te omhelzen. Of misschien ook wel.

De Bosbad Cadeaubon

Misschien wel het mooiste cadeau dat je kunt geven....