Categorieën
Nieuws

Uitnodiging van de week: de taal van de paddenstoel

Ga op zoek naar een of meerdere paddenstoelen. Nader de kap met je hand, wanneer neem je het lichaanm van de paddenstoel waar? Ervaar de structuur en de kracht van de paddenstoel. Misschien ben je wel niet de enige die bij de paddenstoel is, wat neem je waar?

Uitnodiging van de week: de taal van de paddenstoel

Afgelopen herfst werd bekend dat er 50 ‘woorden’ te onderscheiden zijn die een paddenstoel kan gebruiken. Er is een besef van taal. Het lijkt wel Star Trek: the first encounter met een paddenstoel. Alleen hebben we geen idee wat hij zegt. Dit nieuws heeft wel een mooie uitnodiging van de week opgeleverd.

Heb je zin om erop uit te gaan? Dan heb ik een fijne bosbad uitnodiging over paddenstoelen voor je om mee de natuur in te nemen.

Voorbereiding

Neem handendesinfectie mee als je wilt, want je gaat de paddenstoel aanraken. Laat je telefoon thuis of zet hem uit, neem wat te drinken mee en een iets om op te zitten. Ga de natuur in en kijk eens goed om je heen. Zoek dan een plek op waar je wilt zijn.

Pleasure of present

Pleasure of present is een mindfullness meditaie die ervoor zorgt dat je aankomt op je plek.

Wat zie je bewegen? Steek je neus in de wind en ruik. Pak een handvol blad, een tak of wat aarde van de grond en ruik daar eens aan, voel het, ervaar en laat het dan gaan.

Volg het geluid van de windvlagen in de bomen. Wat hoor je?

Sluit je ogen en neem het licht waar aan de binnenkant van je oogleden. Wat zie je als je je langzaam om je as draait?

Ervaar de temperatuur van de lucht in je mond, voel hem op je gezicht en op je handen. Adem diep in en uit. Wat jij uitademt wordt door alles wat je omringt opgenomen. Je bent verbonden met de natuur om je heen.

Uitnodigingen nodigen je letterlijk uit om je aandacht te verleggen en je pas te vertragen.

De uitnodiging van de week

Ga op zoek naar een of meerdere paddenstoelen. Nader de kap met je hand, wanneer neem je het lichaanm van de paddenstoel waar? Ervaar de structuur en de kracht van de paddenstoel. Misschien ben je wel niet de enige die bij de paddenstoel is, wat neem je waar?

Blijf daar en neem waar. Het liefst een kwartiertje of langer. Wat merk je op, wat gaat er door je heen.

Fascinerende paddenstoelen

Wist je dat wat wij paddenstoel noemen de bloem is van een veel groter lichaam? Dat lichaam kan onwijs groot worden. 890 hectare groot is de honingzwam in de Blue Mountains: dat is 8,9 miljoen vierkante meter. Deze Armillaria zwam is meer dan 2000 jaar oud maar honingzwammen zijn overal, ook in onze tuinen en bossen.

Wat doet een organisame dat zo lang leeft? Wat zouden deze oeroude levende wezens ons kunnen vertellen over het zijn, het leven, het sterven?

Bij een bosbad gaat het vaak over communicatie met de natuur. Ik vraag mensen om zich voor te stellen dat er aliens zouden landen, en dat die onze stembanden zouden zien viberen. ‘Er gebeurt daar iets, maar wat?’ Ongeveer zoveel weten wij van de taal van de natuur.

Afgelopen week werd bekend dat er 50 woorden te onderscheiden zijn die een paddenstoel kan gebruiken. Er is een besef van taal. En dat is een begin. Of in Star Trek taal: The First Encounter. Hier lees je er meer over :

Mushrooms communicate with each other using up to 50 ‘words’, scientist claims – Professor theorises electrical impulses sent by mycological organisms could be similar to human language

De Bosbad Cadeaubon

Misschien wel het mooiste cadeau dat je kunt geven....

Welkom bij Bosbadderen en Forest bathing Academy, waar kan ik je mee van dienst zijn?