Categorieën
Bosbaden

Waarom bosbaden je gelukkig maakt

1.    Je voelt je blij en gelukkig

Er zijn talloze studies die aantonen dat natuurbeleving ons gelukkiger maakt. Bijvoorbeeld via de geuren en geluiden van de natuur. De geurstoffen die bomen en planten zo lekker doen ruiken hebben een directe invloed op onze geluksbeleving. 

2.    Je krijgt meer energie

Na een rondje in het bos voel je je vol energie en kan je er weer tegenaan. Dat gevoel kennen we allemaal en denk niet dat je je dat verbeeldt – het is bewezen dat bosbaden ervoor zorgt dat je meer energie krijgt, je creativiteit op gang komt en je probleemoplossend vermogen wordt gestimuleerd.

3.    Je slaapt beter

Na een middagje rondstruinen in de natuur val je meestal als een roosje in slaap. Rondlopen in het bos triggert namelijk hormonen en processen in ons lichaam waardoor we slaperig worden. Ook reduceert datzelfde rondje jouw cortisol levels, wat betekent dat je minder stress hebt. Dat zorgt natuurlijk voor een heerlijke nachtrust.

4.    Goed tegen stress en hoge bloeddruk

Bosbadderen zorgt ervoor dat je bloeddruk, stressniveau en hartslag daalt. Dat is ondertussen talloze malen wetenschappelijk bewezen.

5.    Het beschermt je tegen obesitas en diabetes

Een bosbad is ook gelinkt aan een minder grote kans op obesitas en diabetes. Zo is er een uitgebreid onderzoek gedaan waarbij diabetespatiënten zes jaar lang gevolgd zijn. De patiënten die minstens acht maanden per jaar vaak in het bos te vinden waren, hadden een significant beter glucoselevel in hun bloed.