Categorieën
Nieuws

Wat bosbaden zo gezond maakt

De wetenschap is het erover eens: mensen worden aantoonbaar gezonder van bosbaden. En toch hoef je bij een bosbad geen sixpack te kweken, geen therapeut je geheimen te vertellen en je hoeft ook geen bomen te knuffelen.

Theeplant voorjaar

Bosbaden heeft bijzonder goede effecten op hoe je je voelt en hoe gezond je bent. Het lichaam reageert onmiddellijk op een bosbad. De bloeddruk zakt, spanning vloeit weg en stress verdwijnt.

Een studie uit 2011 wees uit dat ontspannen boswandelingen, vergeleken met stadswandelingen, een daling van 12,4 procent in cortisolspiegels opleveren, een afname van zeven procent in sympathische zenuwactiviteit, een daling van 1,4 procent in bloeddruk en een daling van 5,8 procent in hartslag. Misschien nog belangrijker is dat onder de bomen de geest kalmeert en gevoelens van ontzag op worden gewekt, die beide leiden tot rust en evenwicht – voor de deelnemers en hun dagelijkse omgeving.

Dus wat maakt bosbaden zo lekker en gezond?

  • Forest bathing herstelt de diepgewortelde relatie van de mens met de natuur. Wij mensen hebben meer dan 6 miljoen jaar in een symbiose met de natuur geleefd. De verstedelijking heeft ons gevoelig gemaakt voor welvaartsziekten zoals stress en hart- en vaatziekten.
  • Van de geboorte tot het graf zijn we omringd door nuttige bacteriën; ze leven in de omgeving en in de lucht die we inademen. We delen ons lichaam met hen. Hoe meer interactie we met hen hebben, hoe gelukkiger en gezonder we zijn. Het leven in de steden is arm aan deze goede bacteriën, bij een bosbad neem je deze beschermers tot je en herstelt het evenwicht in je lichaam. Lees hierover bijvoorbeeld een het artikelen van de darmstichting ‘vuil maakt gelukkig’
  • Bomen produceren Phytoncides, olieachtige stoffen om zich te beschermen tegen schadelijke micro-organismen. Deze van planten afkomstige afweerstoffen nemen wij mensen op als we in de natuur zijn. Ze beschermen ons tegen ziekten.
  • Concentratievermogen en creativiteit: Laat je fascineren door patronen en vormen in de natuur. In de jaren tachtig onderzocht het echtpaar Kaplan de Attention Restoration Theory. Dit is een mentale toestand waarin men op een ontspannen wijze de aandacht kan richten op wat er nu gebeurt en waar er ruimte ontstaat voor reflectie.

We hebben een literatuurlijst samengesteld voor geïnteresseerden.

Bosbaden is het nieuwe boswandelen: ‘Zelfde effect als twee weken vakantie’ – zegt Telegraaf
Bosbaden is het nieuwe boswandelen: ‘Zelfde effect als twee weken vakantie’ – …
Herstel van concentratievermogen en creativiteit.
Herstel van concentratievermogen en creativiteit. Bosbaden wordt wel de zachte natuurinterventie genoemd …