Categorieën
Bosbadgids worden Nieuws

What’s in a name?

What’s in a name? Onder forest bathing gidsen is de ‘ongoing discussion’ of je nu wel of niet namen van planten en bomen kunt betrekken bij je bosbad.

Toen ik 5 jaar geleden mijn opleiding deed was de instructie: niet doen! Hoeveel je ook weet van de natuurlijke wereld, een berk weet niet dat ze berk heet, en het noemen van namen verstoort de ontmoeting en bovendien, de ene deelnemer kan de volgende af gaan troeven met zijn kennis en waar blijft je bosbad dan?

Nu ben ik zelf enigszins geïntimideerd door de onnoemelijke veelheid aan soorten en families, – en dan heb je ook nog eens de bijnamen, de Latijnse namen en nogzowat Duitse en Engelse vlarden. Een leeuwenbekje is geen Löwenzahn en zeker geen dandelion. Kortom, het is in een mensenleven niet te leren. 

Zoek het gewoon op, denk je nu misschien. Maar nee, hoe fijn determinatieapp’s ook zijn, je wil bij een bosbad geen telefoons getrokken zien worden.

Dus daarom draait dan een klein edoch niet onbeduidend deel van de opleiding voor bosbadgidsen om bomenkennis. Wie ze zijn, wat ze doen en wat hen drijft.

Mijn favoriete ‘ bomenliteratuur’ zijn podcasts van David Oaks over de 53ish trees of the British Isles. Oaks vertelt over hulst, eiken en beuken alsof het dierbare familieleden zijn. Anekdotes, scènes uit het verleden, belevenissen met andere soorten zorgen voor een verrukkelijke bron die ook niet-bosbadgidsen zal vermaken. Niet dat dat het doel is van de lessen. We leren dat om onze deelnemers te helpen. 

Soms heb je mensen in je groep die zich niet makkelijk losweken van het compartimentaliseren en die dat in de weg staat bij hun bosbad. Als gids steek je een helpende ‘tak’ uit om hen over de greppel te helpen. Zo’n tak kan een klein bomenverhaal zijn dat de mijmering op gang brengt. Die techniek doet je misschien denken aan natuurcoaching waar associaties veel gebruikt worden. Het verschil is de manier waarop wij zo’n helpende ‘tak’ formuleren. Zonder in te vullen, zonder hint in de goede richting.

Als bosbadgids staan we niet als vertaler tussen de deelnemer en de natuur. We nemen alleen de hindernissen weg die het bosbad belemmeren. En daarbij mag je best vertellen wie hoe heet.

IK MELD ME AAN VOOR BOSBAD NIEUWS

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info