Categorie├źn
Vind je gids | contact

Vind je gids: Gudrun Feldkamp

Gudrun is een van de 1e ANFT gediplomeerde bosbadgidsen in Nederland, initiatiefnemer van de Branchevereniging voor Bosbadgidsen Nederland en oprichtster van Forest bathing Academy. Gudrun Feldkamp begeleidt bosbaden voor bedrijven en particulieren en is initiatiefnemer en trainer bij Forest bathing Academy. We hebben de 1e forest bathing trail van Nederland gerealiseerd en verzorgen audio tours.

Op LinkedIn staat dat ik natuurcurator ben. Als kunsthistorica ga ik even zorgvuldig en aandachtig met natuur, landschap en buitenruimte om als met kunst.

‘Het groen’ met zijn waaier aan waarden, van economisch tot esoterisch, van exploitatie tot onbeheerd kent een gelaagdheid en een rijkdom aan betekenis die gedeeld moet worden, zodat ‘groen’ belangstellend, gelijkwaardig en achtvol benaderd wordt.
Ik deel idee├źn en ervaringen graag, in tekst en beeld, in projecten en met medewerkers en studenten. Betekenis geven aan het landschap, natuur en ruimte loopt als een groene leiband door mijn leven.

Veen en leem

Ik kom uit Ostfriesland, dat is een uitgestrekt veengebied achter Noord Oost Groningen, best ‘een ‘far out’, maar bloedmooi. Ik ben met bomen, water en weidebloemen opgegroeid. Mijn ‘Oma Fehn’ woonde achter een oud hoogveen gebied waar ze zelf nog stiekem turf stak voor haar keukenoven.Een ondiep beekje liep door de weilanden omzoomd met berken en met lange wuivende grassen op de grond. Toen ik klein was ‘oogste’ ik bloemen en kruiden en maakte pasteitjes van voor mijn winkel. Wanneer mijn vader op zee was maakte ik stropoppen van het lange gras en gooide ze in de beek,, ik stelde me voor hoe ze langs kleine en grote rivieren en langs steden zou dobberen en in de oceaan verder gedragen zou worden door de golven totdat ze hem zouden bereiken,”ik mis je, kom gauw thuis.” Toen ik 13 was verhuisde het gezin naar Rotterdam, naar een flatje in de Alexanderpolder. Ik werd daar niet blij tot ik de kronkelende veenrivier Rotte in de groene weilanden ontdekte.

Op zoek naar ‘iets’

Ik werd kunsthistorica, en organiseerde de Dag van de Architectuur in Leiden en Rotterdam, ik werkte voor het RAP, het architectuurcentrum en Leiden en ontwikkelde publieksvents als Museumstraat.

Ik werd leraar en gaf volwassenenonderwijs voor de SKVR en als docent kunstgeschiedenis op het Grafisch Lyceum Rotterdam

Ik werd afvalmanager en adviseerde 200.000 bedrijven over preventie hergebruik en recycling.

Ik werd communicatieadviseur bij gemenete Rotterdam en organiseerde het Groenjaar en de 1e Rotterdamse TEDx communciatie.

Ik werd sociaal ondernemer en organiseerde de 1e publieksevents in de stadsnatuur, richtte Groen 010 voor een gelijk speelveld voor groene ondernemers. Sinds 2015 breng ik elk jaar 3000 kinderen uit stenige wijken naar het Rotterdams platteland, De Stad Uit heet dat project. Je gelooft niet hoe belangrijk zo’n ervaring van vrijheid en ruimte is voor die kids. Maar niet allen voor hen, besefte ik, er gebeurde ook wat bij de ouders.

Ik werd geliefde, moeder, vriendin en raadgever.

Een boek als sleutel

En in 2014 kreeg een boekentip van vriend Bart Nature Fix van Florence Williams, de wetenschapsjournaliste beschreef haar zoektocht naar forest bathing, de wortels in Japan, de helende bossen in Korea, de bosbad op recept aanpak in Finland en de opleiding tot forest bathing gids in de VS. Een half jaar later stapte ik in Costa Rica uit een minibus. Bovenop de glooiende heuvel werd de ANFT forest bathing training gehouden. Sinds 2019 ben ik gediplomeerd Forest bathing therapy guide.

Toekomstdroom voor bosbaden

In 2019 had niemand in Nederland een idee van wat forest bathing was en waarom je dat zou moeten willen. Er waren welgeteld 5 gidsen in het land. Anno 2023 krijgen we stapje bij stapje meer zichtbaarheid. Mondjesmaat komen er opdrachten van bedrijven. We zijn nu met een kleine 30 erkende gidsen, we komen bij elkaar, lopen met elkaars bosbaden mee en we praten over een brancheorganisatie en over accreditatie.

Met bosbadderen en Forest bathing Academy wil ik een van de puzzelstukjes vormen die onze aarde een beetje beter maken. Denk aan hoe het 30 jaar geleden om yoga en mindfulness stond, niet zoveel anders dan met bosbaden nu. En ik zie de toekomst van bosbaden in die lijn.

  • Forest bathing gidsen werken met de gezondheidzorg aan preventie
  • Forest bathing trails zorgen voor een ontlasting van de natuurgebieden door slow recreatie mogelijk te maken
  • Schoolkinderen beleven bosbad avonturen
  • Examenstudenten laten hun stress achter in het bos
  • Bedrijven bieden bosbaden aan om hun werknemers gezond te houden
  • Forest bathing bossen ontstaan op plekken waar boeren zijn vertrokken.
  • Nederlanders ontwikkelen een diepe liefde voor hun bossen en bomen en zijn dankbaar voor alle geschenken die ze de mensen geven.

Ik zie versteende steden, de bomenkap, het isolement en de ontwortelde stadbewoners, het afkalvende respect voor wat niet menselijk is. Ik zie de diepe betrokkenheid en verbondenheid met de natuur en alle levende wezens. Ik zie een wereld in transitie, een wereld in nood, een wereld met hoop.

Welkom bij Bosbadderen en Forest bathing Academy, waar kan ik je mee van dienst zijn?