Categorieën
Bosbaden

Veel gestelde vragen

Wat u altijd al wilde weten over Forest bathing: de Q&A

Waarom is bosbaden goed voor mij?

Forest bathing combineert mindfulness-technieken met de therapeutische krachten van de natuurlijke omgeving. Dit heeft een positief effect op hoe je je voelt, vermindert stress, verbetert de concentratie en maakt creativiteit los. Het is een bewezen goed middel bij depressies en angsten.

Afgezien van de voordelen van ontspannen lichaamsbeweging, kan een bosbad je immuunsysteem stimuleren, herstel na ziekte versnellen en de bloeddruk verlagen. 

Wat is het eigenlijk precies? 

In de basis is een bosbad een begeleide wandeling in de buurt van bomen met het bewezen vermogen om je gezondheid te verbeteren. Tijdens een bosbad begeleidt je gids je door een reeks van uitnodigingen die je helpen te vertragen, die de zintuigen laten ontwaken en die je instaat stellen op een zeer persoonlijke manier contact te maken met de natuur. Sommige deelnemers ervaren gewoon plezier, rust en stilte. Voor anderen is het een ingrijpende ervaring die hen weer in contact met hun ware zelf brengt. In de praktijk combineren we bij Forest bathing de biologische eigenschappen van de natuur om je heen met aspect van mindfulness.

Wat Forest bathing zeker niet is

Bosbadderen is geen zware wandeling. Het is ook geen workout, je buikspieren zullen waarschijnlijk niet verbeteren. We leren je ook geen wetenschappelijke namen van dieren, planten of bomen. Dat laten dat over aan de boswachters, botanici en boomverzorgers.

Hoe vaak moet ik bosbadderen? 

Elke keer dat u in het bos of in de natuur bent, of het nu een geleide ervaring is of gewoon een wandeling maakt, is uw tijd goed besteed.

Is een bosbad niet gewoon een lekkere wandeling in het bos?

Het is zoveel meer dan dat! En, afhankelijk van hoe u zich voelt tijdens de wandeling, zoveel minder!

Een wandeling in het bos is iets dat we van harte aanbevelen; het is ongetwijfeld goed voor u. Forest Bathing brengt u echter naar een ander niveau van uw sensorische bewustzijn. Het gebruikt mindfulness- en meditatietechnieken om uw zintuigen te openen voor de natuurlijke wereld. Deze ervaring kan een transformatie zijn.

Bosbadderen is ook zoveel minder dan een wandeling. Er is geen agenda. Het is geen natuurles of fysieke uitdaging. u leert geen namen van planten en u telt zeker geen stappen. Het is voldoende om gewoon in het moment te zijn. 

Waarom heb ik een gids nodig?

Dat is een goede vraag. We kunnen yoga, meditatie of pilates doen in het comfort van onze huizen met behulp van video en handige apparaten. En toch gaan miljoenen mensen nog steeds naar de studio. Waarom? Omdat het samen doen met anderen een gevoel van gemeenschap creëert. Forest bathing steunt op de gedeelde ervaring als een groep.

Kan iedereen een bosbad leiden?

Nee. De gidsen en programma’s van de Asociation of Nature and Forest Therapy (AFNT in het kort) hebben een intensieve opleiding voor natuur- en forest bathing gedaan. Er zijn maar weinig mensen die deze kwalificaties hebben. Gidsen worden stevig getraind om ervoor te zorgen dat u kunt genieten van de volledige zintuiglijke ervaring van Forest bathing. De gidsen zijn echter geen therapeuten. Het zijn gewoon gidsen – de natuur zelf is de therapeut.

Maar hoe verschilt dit van andere aanbieders in de natuur?

Forest Bathing wordt uitgevoerd door gecertificeerde ANFT-gidsen, die de hoogste norm garanderen. Ten tweede zijn de Bosbad-sessies op unieke manier toegankelijk gemaakt voor een breed palet aan deelnemers uit alle maatschappelijke geledingen en het bedrijfsleven.  

ForestBathingInNederland ©2018

Hey, hoe was je bosbad? laat van je horen!