Categorieën
Nieuws

Wat bosbaden zo gezond maakt

Wat bosbaden zo gezond maakt – De wetenschap is het erover eens: mensen worden aantoonbaar gezonder van bosbaden. En toch hoef je bij een bosbad geen sixpack te kweken, geen therapeut je geheimen te vertellen en je hoeft ook geen bomen te knuffelen.

Theeplant voorjaar

Bosbaden heeft bijzonder goede effecten op hoe je je voelt en hoe gezond je bent. Het lichaam reageert onmiddellijk op een bosbad. De bloeddruk zakt, spanning vloeit weg en stress verdwijnt.

Dus wat maakt forest bathing zo lekker en gezond?

  • Forest bathing herstelt de diepgewortelde relatie van de mens met de natuur. Wij mensen hebben meer dan 6 miljoen jaar in een symbiose met de natuur geleefd. De verstedelijking heeft ons gevoelig gemaakt voor welvaartsziekten zoals stress en hart- en vaatziekten.
  • Van de geboorte tot het graf zijn we omringd door nuttige bacteriën; ze leven in de omgeving en in de lucht die we inademen. We delen ons lichaam met hen. Hoe meer interactie we met hen hebben, hoe gelukkiger en gezonder we zijn. Het leven in de steden is arm aan deze goede bacteriën, bij een bosbad neem je deze beschermers tot je en herstelt het evenwicht in je lichaam. Lees hierover bijvoorbeeld een het artikelen van de darmstichting ‘vuil maakt gelukkig’
  • Bomen produceren Phytoncides, olieachtige stoffen om zich te beschermen tegen schadelijke micro-organismen. Deze van planten afkomstige afweerstoffen nemen wij mensen op als we in de natuur zijn. Ze beschermen ons tegen ziekten.
  • Concentratievermogen en creativiteit: Laat je fascineren door patronen en vormen in de natuur. In de jaren tachtig onderzocht het echtpaar Kaplan de Attention Restoration Theory. Dit is een mentale toestand waarin men op een ontspannen wijze de aandacht kan richten op wat er nu gebeurt en waar er ruimte ontstaat voor reflectie.

We hebben een literatuurlijst samengesteld voor geïnteresseerden.

Is de retraite ook leuk voor mij?
Van 18 t/m 20 augustus ben je welkom in het bos. de …
De workshops van de retraite
Forest bathing Bij een bosbad dompel je je helemaal onder in de …

IK MELD ME AAN VOOR BOSBAD NIEUWS

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info